Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ

-
Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Asociația „Persona”, vă invită să participați la spectacolul TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ, în data de 31 mai 2023, de la ora 17.00, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Construit dramaturgic plecând de la textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru), precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tristan Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon.
Spectatorii asistă la o halucinantă poveste colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.
TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu
regia: Ştefana Pop-Curşeu
scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica
video și sound design: Rareș Stoica
coregrafia: Cătălin Codreanu
fumisterii: Cristian Grosu
maestru de lumini: Jenel Moldovan
distribuţia: Filip Odangiu, Rareș Stoica, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Ştefana Pop-Curşeu.
Organizatorii propun spre vizionare sau revizionare spectacolul „Tzara arde și Dada se piaptănă” de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu – o înregistrare din 9 septembrie 2016 realizată în sala Riverside Church Theatre din New York.
După vizionare, vă invităm la o sesiune de discuții cu scriitorii, regizoarea și actorii spectacolului. Ne propunem o discuție deschisă și destinsă, în care să ne reamintim împreună etapele construcției spectacolului, dar și experiențele (mai mult sau mai puțin plăcute) prin care am trecut. Sperăm să aveți întrebările la dumneavoastră.
● Tot acum va avea loc prezentarea cărții „Dada se dă-n spectacol” de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (Editura Școala Ardeleană), în prezența autorilor. Cartea prezentată publicului va cuprinde textul piesei „Tzara arde și Dada se piaptănă” în limbile română, engleză și italiană, precum și cinci studii critice care au stat la baza pregătirii spectacolului, constituind armătura erudită a acestuia. Bogat ilustrată, această carte de artă va fi un bun prilej pentru a reînvia atmosfera spectacolelor dadaiste și a provocărilor lansate de dadaiști la adresa artei tradiționale.

 

 

Detalii

Data:
31-05-2023
Ora:
17:00 - 20:30
Categorii:
, , , , ,

Organizator

Facultatea de Teatru și Film
Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Locatie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
str. Memorandumului, nr. 21
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map
Site web:
View Venue Website