Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale

-

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 17 noiembrie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „«Cai troieni» pentru terapia canceruluisusținută de prof. univ. dr. Manuela Banciu (Facultatea de Biologie și Geologie).

 

Rezumatul prelegerii:

Prelegerea va aborda o temă de cercetare științifică multidisciplinară de tip STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) și anume, dezvoltarea unor terapii țintite pentru tratarea cancerului.

Terapiile țintite sunt terapii în care medicamentele au capacitatea să recunoască organele, țesuturile sau celulele din organism cu o anumită patologie. Ca urmare, în cazul terapiilor țintite ale cancerului, agenții activi din aceste medicamente se vor acumula în concentrații crescute în tumoră, reducându-se efectele lor adverse asupra organelor sănătoase, determinând o eficiență terapeutică crescută.

În cadrul Grupului de Nanomedicină (http://centru3b.centre.ubbcluj.ro/en/nanomedicine-group/ – Laboratorul de Biologie moleculară, Biochimie și Biofizică, Centrul de Biologie Sistemică, Biodiversitate și Bioresurse al Facultății de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai) noi încercăm să optimizăm astfel de terapii țintite bazate pe „cai troieni” adică pe niște vezicule („săculeți”) secretate de către celulele din tumoră pentru a-și asigura comunicarea intercelulară în organism. Ca urmare, celulele canceroase vor putea fi „păcălite”, preluând aceste vezicule, și împreună cu ele, și substanțele antitumorale din interiorul lor, distrugând astfel tumora.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă hibridă, cu un public fizic restrâns și transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

Turnul Croitorilor
Strada Baba Novac 2
Cluj-Napoca, 400097 Romania
+ Google Map