Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Festivalul filmului japonez la Cluj-Napoca

-

Ambasada Japoniei, Japan Foundation și Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Studii europene)  

invită publicul cinefil la

FESTIVALUL FILMULUI JAPONEZ

care va avea loc

în perioada 18-19 noiembrie 2022 la Cluj Napoca.

Gazda evenimentului este Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, proiecțiile urmând să aibă loc la Sala Club (Str. Emmanuel de Martonne nr. 1) după programul menționat mai jos.

Ediția din acest an a Festivalului filmului japonez își propune să prezinte publicului clujean câteva producții de succes ale cinematografiei japoneze actuale, selecția incluzând patru filme de lung metraj realizate în perioda 2017-2021. Peliculele poartă semnătura unor regizori apreciați ai tinerei generații precum Ryutaro Nakagawa, Shuichi Okita, Yasuo Okuaki, Takeshi Watanabe. Cele mai multe dintre filmele actualei selecții au fost nominalizate sau premiate în cadrul unor festivaluri de film din Japonia și din străinătate.

Organizatorii evenimentului sunt: Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation, Universitatea Babeș-Bolyai și Centrul Cultural Japonez al Universității Babeș-Bolyai.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză.

Intrarea este liberă!

Reprezentanţii mass-media sunt bineveniţi la acest  eveniment!

Pentru informaţii suplimentare contactaţi Ambasada Japoniei, tel: 021.319.18.90/91

 

FESTIVALUL FILMULUI JAPONEZ LA CLUJ-NAPOCA

18-19 noiembrie 2022

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI

(FACULTATEA DE STUDII EUROPENE)

Sala Club

PROGRAM

18 noiembrie, ora 17.00

Summer Blooms/Shigatsu no nagai yume

93 min, 2018

Regie: Ryutaro Nakagawa

Distribuție: Aki Asakura, Takahiro Miura, Yuriko Kawasaki

Hatsumi este o fostă profesoară de 27 de ani care lucrează la o mică cafenea de familie. Hatsumi are un secret: la trei ani de la moartea prietenului ei, primește o misterioasă scrisoare de la acesta. Amintirile din trecut de care a fugit în tot acest răstimp încep să o urmărească din nou. Întâlnirea cu o fostă elevă care îi cere ajutorul și cu un tânăr artist o fac pe Hatsumi să reflecteze asupra vieții și a idealurilor romantice pe care și le-a reprimat după moartea fostului partener și o determină să-și mărturisească trecutul într-o noapte de vară. Summer Blooms este o sensibilă peliculă despre pierdere, suferință și renaștere care dovedește talentul regizoral și poetic al lui Ryutaro Nakagawa.

Nakagawa se numără de altfel printre cei mai apreciați tineri regizori japonezi de astăzi. Născut în 1990, are în palmaresul său numeroase filme de lung-metraj printre care: Calling (2012), Take of a Raindrop (2012), Plastic Love Story (2014), August in Tokyo (2014), Tokyo Sunrise (2015), cele mai multe proiectate în cadrul unor festivaluri de film din Japonia și din străinătate. Câștigător al Premiului Juriului FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Moscova (2017), filmul Summer Blooms, a cărui scenariu și regie sunt semnate de Nakagawa, a figurat de asemenea în selecția oficială a Festivalului de Film de la Taipei (2017).

 

18 noiembrie, ora 19.00

Mori și mediul lui/Mori, the Artist’s Habitat

2018, 99 min.

Regie: Shuichi Okita

Distribuție: Tsutomu Yamazaki, Kirin Kiki, Munetaka Aoki, Nobue Iketani, Ryo Kase

Mori este un pictor venerabil de 94 de ani care își petrece cea mai mare parte a timpului observând neobosit grădina luxuriantă din jurul casei și micile vietăți care o populează. Acesta este universul pe care îl redă în lucrările sale. În timp ce el pictează zilnic în atelier, soția sa, Hideko, se ocupă de vizitatori. Mori și Hideko trăiesc liniștiți, înconjurați de lucrurile pe care le iubesc. Într-o bună zi, niște dezvoltatori imobiliari decid să construiască o clădire alături, ceea pune în pericol micul lor paradis. Noua construcție va bloca soarele și va afecta spațiul verde din jur, așa că Mori și Hideko decid să ia măsuri pentru a proteja grădina pe care o prețuiesc atât de mult… Această comedie încântătoare ce surprinde un crâmpei din viața unui cuplu de vârstnici care trăiesc împreună de 52 de ani este în același timp și o incursiune nostalgică în atmosfera Japoniei din anii ’70.

Filmul are în rolurile principale doi mari actori, adevărate legende ale cinematografiei japoneze: Tsutomu Yamazaki (Mori) și Kirin Kiki (Hideko). În lunga sa carieră de peste șase decenii începută la teatrul Bungakuza, Tsutomu Yamazaki a lucrat cu mari regizori precum Akira Kurosawa sau Juzo Itami jucând în filme de referință ale cinematografiei japoneze. A fost distins printre altele cu Ordinul Soarelui Răsare, raze de aur cu rozetă. Actrița Kirin Kiki a debutat în 1961 în cadrul companiei de teatru Bungakuza, jucând mai apoi în apreciate producții teatrale, de cinema și în seriale de televiziune. A fost distinsă cu Japan Academy Award, iar pentru rolul Hideko a primit Hochi Film Award (2018).

Shuichi Okita, născut în 1977, este cunoscut în Japonia și în străinătate ca regizor, scenarist, autor de filme de lung-metraj, documentare și producții de televiziune. Printre cele mai apreciate lung-metraje ale sale se numără: The Chef of South Polar (2009), The Woodsman and the Rain (2012), Ecotherapy Getaway Holiday (2014), The Mohican Comes Home (2016) nominalizate și premiate la competiții interne și internaționale. Pentru pelicula „Mori și mediul lui” regizorul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film străin la Golden Rooster Awards (2018).

 

19 noiembrie, ora 17.00

Between us/Ai ni hibike

117 min, 2021

Regie: Yasuo Okuaki

Distribuție: Ayaka Konno, Sayu Kubota, Riko Nagase, Mizuki Itagaki

Tamaki a crescut într-o familie bogată și studiază la o școală privată de fete. Viața tihnită i se dă peste cap în momentul în care compania tatălui său intră în faliment. Tamaki nu poate să spună nimănui despre situația în care se află, dar în aceste momente dificile descoperă sunetul tobelor (taiko) mânuite de Maria, o colegă de clasă care și-a pierdut capacitatea de a vorbi în urma unui accident care i-a afectat corzile vocale. Încetul cu încetul, cu ajutorul muzicii, Tamaki învață să-și deschidă inima și să treacă prin vâltoarea evenimentelor alături de Maria și de membrii clubului de taiko unde se înscrie. Filmul este povestea a două tinere care reușesc să depășească marginalizarea și să găsească o cale comună de comunicare și de conectare cu  lumea din jur prin intermediul muzicii.

Yasuo Okuaki (născut în 1965) a studiat în cadrul Kuwasawa Design School. După o carieră în publicitate, înființează în 1999 compania NUOVO, Inc. prin intermediul căreia realizează diverse proiecte, videoclipuri promoționale, clipuri muzicale și reclame. Yasuo Okuaki își face debutul în cinematografie în anul 2015 cu filmul Kagurame, proiectat în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film și distins cu Royal Reel Award la Canada Film Festival în 2016. În 2021 regizorul realizează Between us, al doilea său lung-metraj bazat pe seria manga Wadaiko Girls.

 

19 noiembrie, ora 19.00

Neko Ninja

2017, 95 min.

Regie: Takeshi Watanabe

Distribuție: Takuro Ono, Akira Emoto, Izumi Fujimoto, Eiichiro Funakoshi, Akaji Maro

Kenzan, un ninja legendar din clanul Kiryu, își organizează dispariția în fața fiului său de zece ani, Kagerota, spunându-i că se vor întâlni din nou atunci când Kagerota va crește și își va perfecționa calitățile de ninja. Ajuns la maturitate, Kagerota a devenit un ninja vânat de agenții trimiși de bătrânul lider al clanului, Katsuragi, pentru a recupera un presupus pergament care povestește despre virtuțile mitice ale războinicilor capabili să-și schimbe înfățișarea în luptă. Găsind o pisică cu nasul roșu așa cum avea și Kenzan, tânărul Kagerota este convins că și-a regăsit tatăl transformat în pisică. El nu se mai desparte de motanul căruia-i zice „Tata” și trec împreună prin diverse aventuri încercând să se ascundă de agenții clanului, inclusiv de femeile ninja Momiji și Tsubame. Kagerota se luptă pentru a-l face pe „Tata” să revină la înfățișarea sa umană și pentru a scăpa de urmăritori…

Regizorul Takeshi Watanabe, născut în prefectura Aichi, în 1965, debutează în cinematografie în 1994 cu lung-metrajul “Kyoju Luger P08”. Urmează numeroase pelicule, printre cele mai cunoscute fiind: “Truth” (1997), “Yomigaeru Kinro” (1998), “Revolver-Aoi Haru” (2003), “Neko Samurai-A Tropical Adventure” (2015), “Higanjima: Vampire Island” (2016). Watanabe a semnat și regia unor seriale de televiziune, fiind regizor principal al primului sezon al serialului de succes “Neko Samurai”. Actualul film prezentat la Festivalul filmului japonez de la Cluj este primul lungmetraj de acțiune “cat ninja” realizat de echipa de la Neko Samurai.

Detalii

Inceput eveniment:
November 18, 2022 @ 5:00 pm
Sfarsit eveniment:
November 19, 2022 @ 8:30 pm
Categorii:
, , ,
Site web:
https://japanese.centre.ubbcluj.ro/

Organizator

Centrul Cultural Japonez al UBB
Ambasada Japoniei în România
Japan Foundation
Facultatea de Studii Europene

Locatie

Sala Club, Facultatea de Studii Europene
Str. Emmanuel de Martonne nr. 1
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map