Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale

-

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 10 noiembrie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Mai mult și mai puțin decât o știință: perspective epistemice în istoria arteisusținută de conf. univ. dr. Bogdan Iacob (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca).

 

Rezumatul prelegerii:

Prelegerea va aborda specificitățile, dificultățile și perspectivele de dezvoltare ale cunoașterii din cîmpul practicii intelectuale a istoriei artei, în special cele potențial deschise de „hibridizarea” conceptuală și metodologică a acesteia cu abordări din domenii precum dinamica sistemelor complexe, teoria rețelelor, antropologia artei și imaginii sau neuro-științele. De asemenea, voi face referire la felurile în care o anumită regîndire paradigmatică a cauzalității, precum și acceptarea unor limite epistemice ce sînt inerente, dat fiind obiectul aparte de studiu al istoriei artei, pot fi de natură să aducă beneficii cunoașterii teoretice specifice domeniului, dar și la modul în care respectivele repoziționări pot fundamenta relevanța epistemică și formativă a unor practici culturale, cum ar fi curatoriatul.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă hibridă, cu un public fizic restrâns și transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

Turnul Croitorilor
Strada Baba Novac 2
Cluj-Napoca, 400097 Romania
+ Google Map