Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Spectacol-lectură cu ocazia Zilei Memoriei

-

Cu ocazia Zilei Memoriei, Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Casa Tranzit din Cluj-Napoca, vă invită la spectacolul-lectură „Îl cunoașteți pe Arpad Weisz?” al trupei Menoventi, cu Consuelo Battiston și Leonardo Bianconi, în regia lui Gianni Farina. Spectacolul va fi subtitrat în limba română.

Spectacolul va avea loc în data de 28 ianuarie 2024, la ora 19.00, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca (Str. George Barițiu 16). Intrarea este liberă.

Spectacolul este inspirat din cartea De la campionat la Auschwitz de Matteo Marani, al cărei protagonist este fotbalistul și antrenorul Arpad Weisz, una dintre victimele legilor rasiale din Italia.

Textul lui Marani îl cuprinde pe cititor și-l driblează neîncetat, de parcă s-ar antrena cu emoțiile noastre. Din această învăluire ludică și sinistră, care evocă legile și interdicțiile ce au netezit drumul către Holocaust, ies la iveală cu claritate două impulsuri opuse: pasiunea pentru sport, pentru fotbal, și consternarea în fața prostiei umane feroce.

Povestea lui Arpad Weisz este tulburătoare și minunată. În ea conviețuiesc entuziasmul pentru un antrenor care a revoluționat jocul de fotbal și neplăcerea stârnită de comportamentul italienilor și al europenilor în fața antisemitismului insidios care contamina treptat continentul.

 

 

Organizator

Institutul Italian de Cultură din București
Casa Tranzit
Facultatea de Litere, UBB

Locatie

Casa Tranzit
Str. Gheorghe Barițiu, nr. 16
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map