Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Oamenii Antichității și noi: în căutarea romanilor invizibili

-

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 3 noiembrie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Oamenii Antichității și noi: în căutarea romanilor invizibilisusținută de CS III dr. Rada Varga (Institutul STAR-UBB).

 

 

Rezumatul prelegerii:

 

Cine erau oamenii din Dacia romană, cum decurgea viața lor și mai ales cum putem noi ajunge să îi cunoaștem? Prelegerea de față prezintă evoluțiile din ultimii ani ai prosopografiei epocii romane imperiale, dar și câteva microistorii din Dacia. Istoria antică și mai ales oamenii Antichității sunt astăzi, datorită tehnicilor digitale și ultimelor curente de cercetare, mai aproape de noi decât au fost oricând.

 

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă hibridă, cu un public fizic restrâns și transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

 

Detalii

Data:
03-11-2022
Ora:
16:00 - 18:00
Categorii:
, , , ,

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

Turnul Croitorilor
Strada Baba Novac 2
Cluj-Napoca, 400097 Romania
+ Google Map