Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Expoziție temporară la Muzeul Alexandru Duma

-

Muzeul Alexandru Duma din cadrul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai vă invită la vernisajul expoziției „În-cerc-uirea sinelui plenar”, care va avea loc luni, 16 octombrie 2023, de la ora 16:00, în spațiul muzeului (Calea Moților, nr. 11, sala 502). Expoziția poate fi vizitată până în data de 29 noiembrie 2023, în intervalul 14:00-18:00 în zilele de luni și între orele 10:00-14:00 de marți până vineri.

Lucrările cuprinse în expoziție sunt rezultatul unei practici artistice singulare. Cu toate că tehnica utilizată le face să se integreze în domeniul picturii, ele aspiră să depășească încadrările generice mizând în mod egal și pe alte sisteme de comunicare, în special cel tactil și cel lingvistic. Forma primordială pe care sunt construite acestea, anume cercul sau mandala, și variațiile sale particulare se pot reconstitui mental prin contact tactil, fără intermedieri vizuale. Alternativ, contemplarea lor poate fi descrisă ca o „vorbire”, fiecare formă abstractă istorisind de fapt o poveste, mai precis povestea celui care se regăsește în rezonanță cu aceasta.

Cu rădăcini în experiența de sociolog și psiholog a creatoarei lor, picturile realizate de Rodica Pintea (Sas) urmăresc să producă, dincolo de emoția estetică, un efect de catharsis, în sensul de eliberare sau purificare progresivă a celui care le contemplă de preocupările cotidiene cu impact negativ asupra sinelui și de înălțare a acestuia spre o stare de serenitate și plenitudine. În cuvintele artistei: „Dintotdeauna, oamenii au folosit simbolistica, numerologia, cromatica sau geometria sacră pentru a se ajuta, iar mandala a ocupat mereu un loc esențial în aceste demersuri. Uitată sau ignorată pentru o perioadă, mandala își face din nou simțită prezența și este folosită cu succes atât în artă, cât și în diferite forme de terapie. Culorile picturilor vor avea un efect benefic asupra ta, fiind inspirate de metodele cromoterapiei, care se folosește cu succes ca alternativă în tratarea diverselor afecțiuni fizice și psihice. Combinația de culori va avea efecte mai puternice împreună cu formele din geometria sacră, recurente în toate manifestările artistice de la începutul timpurilor până în contemporaneitate.”

Așadar, vă invităm nu numai să luați parte la un vernisaj de artă, ci și să descoperiți, în ansamblul de culori și forme, lucrarea specială în care vă regăsiți și care vi se adresează personal.

Detalii

Inceput eveniment:
October 16, 2023 @ 4:00 pm
Sfarsit eveniment:
November 29, 2023 @ 2:00 pm
Categorii:
, , , ,

Organizator

Muzeul Alexandru Duma

Locatie

Muzeul Alexandru Duma
Calea Moților, nr. 11
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map