Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Conferința online „De la istoria femeilor la gender history și studii de gen. Dezbateri și direcții de cercetare”

-

IFSGen. Rețeaua pentru cercetarea istoriei femeilor și promovarea studiilor de gen în spațiul românesc inaugurează în luna decembrie 2023 seria Conferințelor IFSGen. Rețeaua este rezultatul unui parteneriat încheiat în anul 2022 între Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), Centrul de Cercetare pentru Identități Teritoriale și Dezvoltare (ITD) din cadrul Facultății de Geografie, și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

Prima ediție, De la istoria femeilor la gender history și studii de gen. Dezbateri și direcții de cercetare, se va desfășura online între 7-9 decembrie 2023 și va reuni peste 50 de specialiști din universități, muzee, arhive, institute și centre de cercetare din România.

Istoria femeilor și studiile de gen nu mai sunt de mult timp subiecte marginale în cercetarea academică românească. Începând cu anii `90, tot mai mulți specialiști sunt interesați de abordarea unor subiecte circumscrise acestor domenii. La mai bine de treizeci de ani distanță ne aflăm, totuși, în fața unui fapt oarecum paradoxal: deși avem numeroase proiecte științifice și mulți cercetători care explorează diferite direcții de studiu subsumate istoriei femeilor și studiilor de gen, lipsesc aproape cu desăvârșire evenimentele dedicate exclusiv acestora. Conferința își propune să dezbată stadiul actual al cercetărilor și să definească principalele direcții și teme de studiu în spațiul românesc.

Invitații speciali ai conferinței sunt conf. univ. dr. Oana BĂLUȚĂ (Universitatea din București), prof. univ. dr. Ionela BĂLUȚĂ (Universitatea din București), prof. univ. dr. Alin CIUPALĂ (Universitatea din București), lect. univ. dr. Petruța TEAMPĂU (Universitatea Babeș-Bolyai) și CS I dr. Constanța VINTILĂ (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București).

Programul complet al conferinței este disponibil la adresa:

https://ifsgen.umfst.ro/wp-content/uploads/2023/12/Program-final-conferinta.docx.pdf

Detalii

Inceput eveniment:
December 7, 2023 @ 9:00 am
Sfarsit eveniment:
December 9, 2023 @ 1:30 pm
Categorii:
, , , , , ,

Organizator

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Muzeul de Istorie a Universității
Centrul de Cercetare pentru Identități Teritoriale și Dezvoltare, Facultatea de Geografie, UBB
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, Târgu Mureș
Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca

Locatie

On line