Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Rezidențe digitale interdisciplinare

-

OPEN CALL | COLABORATORY 3.0

Rezidențe digitale interdisciplinare

 

Formular de înscriere: https://bit.ly/Form_CoLaboratory3

DEADLINE: 04.05.2022

Durata proiectului: 09.05. – 31.07.2022

Call for Residency: https://bit.ly/Call_CoLaboratory3

 

OPEN CALL pentru artiști și cercetători din Germania, România, Ucraina și Republica Moldova

După două ediții de succes ale programelor de rezidențe digitale transnaționale CoLaboratory, rețeaua de Centre Culturale Germane din România și Republica Moldova invită artiști și cercetători să se alăture ediției a treia, din 2022. În cadrul programului CoLaboratory din acest an, vor fi explorate granițele dintre lucările de artă digitală și cercetările interdisciplinare sub umbrela dialogului intercultural și a proceselor de gândire și creație inovatoare.

 

UNREST/NELINIŞTE

După mai bine de doi ani de izolare și distanțare socială, lumea oscilează între însuflețire și frământarea cauzată de actualele dinamici socio-politice, de schimbările bruște, de neliniștile din plan politic marcate de dezrădăcinări. Grupuri din ce în ce mai mari de oameni se luptă cu integrarea, acceptarea, denaturalizarea sau migrarea forțată. Alții își doresc acceptare, asimilarea și luptă pentru a integra schimbările constante în grupurile din care fac parte. Care sunt problemele actuale cu care ne confruntăm, în ce moduri pot fi ele cuantificate și cum putem deschide și întreține conversații despre subiecte atât de dificile aflate în continuă schimbare?

Invităm artiști și cercetători să exploreze tema UNREST/ NELINIȘTE și să reflecteze asupra schimbărilor actuale, trecute și viitoare din cadrul acestor dinamici complexe. Scopul este de a crea noi lucrări din sfera New Media Art inspirate de date științifice și care explorează granițele dintre artă, știință și tehnologie.

În cadrul programului de rezidență interdisciplinară CoLaboratory 3.0, vor participa 10 aplicanți din patru țări grupați în tandemuri: câte un artist și un cercetător din România, Moldova, Ucraina sau Germania.

 

Ce oferă proiectul?

Fiecare participant selectat va primi o bursă de creație în valoare de 500 de euro și îndrumări în procesul de creație din partea organizatorilor și partenerilor. Pentru fiecare lucrare de artă în parte, vor fi alocați 400 Euro pentru costurile de producție. Lucrarea de artă aferentă orașului va fi prezentată în colaborare cu festivalul sau galeria parteneră. O variantă simplificată a proiectelor rezultate (de tipul video looping) va fi prezentată în toate orașele partenere în cadrul festivalurilor sau galeriilor menționate.

 

Cine poate aplica?

Ne-am propus să aducem împreună artiști din domeniul New Media Art și cercetători care lucrează cu analiza datelor sub toate formele ei. Suntem interesați să promovăm proiecte care tratează macro- și micro-istorii, studii longitudinale, interviuri și date colectate sub diferite forme și despre subiecte variate. Prin urmare, proiectul este deschis tuturor artiștilor interesați, cercetătorilor aflați la începutul carierei și studenților din următoarele domenii:

– New Media Art: artiști vizuali din domeniul artei digitale, creatori de animații pe computer și interacțiune digitală, dezvoltatori de jocuri video etc.

– Analiza datelor și cercetarea științifică: cercetători de big și small-scale data, analiști ai bazelor de date publice, cercetători în domeniul științelor sociale, cercetători din domeniul statisticii din zona istoriei, medicinei, economiei, ciberneticii etc. a căror muncă are la bază date cantitative.

Artiștii și cercetătorii din fiecare țară – Germania, Moldova și România – pot aplica pentru oricare dintre domeniile de lucru propuse. De asemenea, îi invităm pe artiștii sau cercetătorii ucraineni să aplice și să devină parte a acestui dialog intercultural. Ulterior, se vor forma echipe mixte, alcătuite dintr-un artist și un cercetător. Un juriu format din reprezentanți ai centrelor culturale germane și ai instituțiilor partenere selectează participanții și îi reunește în tandemuri.

Programul CoLaboratory este conceput ca o rezidență tandem online, întâlnirile dintre artiști precum și dintre aceștia și organizațiile partenere urmând să se desfășoare online. Întâlnirile vor avea loc în limba engleză.

__

Un proiect inițiat de organizațiile culturale germane din România și Republica Moldova: Centrul Cultural German Brașov, Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Goethe-Zentrum Chișinău și Centrul Cultural German Sibiu.

 

În parteneriat cu:

> RADAR New Media Art

> Clujotronic – Electro Arts Festival

> Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) Sibiu.

Detalii

Inceput eveniment:
May 9, 2022 @ 8:00 am
Sfarsit eveniment:
July 31, 2022 @ 5:00 pm
Categorii:
, , , , , ,
Site web:
https://bit.ly/Call_CoLaboratory3

Organizator

Centrul Cultural German Cluj-Napoca