Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Programul Studium Generale – online din Turnul Croitorilor

-

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 29 aprilie 2021, ora 16.00, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Metalele din noi (bio-anorganica)”, susținută de prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu (Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică).

Rezumatul prezentării:
Ce fac metalele în organismele vii? Discuția ne poate purta către fierul din sânge, potasiul și sodiul din neuroni, aluminiul din vaccinuri, platina din tratamentele anti-cancer (și definiția ironică a acestuia ca „tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”), suplimente alimentare, stres oxidativ, biomateriale sau organe artificiale.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

Online