Titlu eveniment: Reflecții și descoperiri în umbra Marelui Război
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul Alexandru Duma, calea Moților nr. 11, sala 502, Cluj-Napoca.
Telefon: 0751 416 007
E-mail: duma.muzee@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/Muzeul-Alexandru-Duma-100337324924719/
https://www.instagram.com/ubb.muzeulduma/
Scurtă descriere a evenimentului: La a XX-a ediție a Nopții Muzeelor, Muzeul Alexandru Duma le propune vizitatorilor săi să ia parte la două evenimente: un quiz cu premii și un mini-atelier de gândire critică, ambele pe tema Primului Război Mondial.
Concursul va avea loc din oră în oră, iar premiile vor consta în cărți de ficțiune, memorialistică sau cercetare, legate de tema acestuia. De asemenea, cei curioși să afle cum se desfășoară „Atelierul de gândire critică”, pe care muzeul îl organizează cu regularitate pentru liceeni și studenți, vor avea oportunitatea să experimenteze câteva dintre cele mai interesante activități de până acum în cadrul a trei mini-ateliere de câte o jumătate de oră: un atelier de după-masă, un atelier de seară, precum și un atelier care se va încheia la miezul nopții.
Parteneri și/sau sponsori: Centrul de Studii Transilvane
Titlu eveniment: Expoziție de bandă desenată Cavalerii Crucii Negre. Epopeea cavalerilor teutoni în Transilvania (autor: Gabriel Virgil Rusu)
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 17:00-21:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul Memorial David Prodan, str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7, Cluj-Napoca.
Telefon: 0741 229 597
E-mail: prodan.muzee@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/muzeulmemorialdavidprodanubb/
https://www.instagram.com/ubb.muzeulprodan/
Scurtă descriere a evenimentului: Seria de 14 planșe descrie prezența meteorică a cavalerilor teutoni în Țara Bârsei și conflictele acestora cu forțele cumane și cu regalitatea maghiară. Narațiunea grafică este atât rezultatul cercetărilor documentare, cât și al imaginarului care învăluie acest episod istoric.
Titlu eveniment: Știință, teorii rasiale și Holocaust
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul Holocaustului, str. Croitorilor nr. 13, etaj 1, Cluj-Napoca.
Telefon: 0264 532 221
E-mail: holocaust.muzee@ubbcluj.ro
Website: http://holocausttransilvania.ro/
Link către conturile de social media: https://www.facebook.com/instiudcluj
Scurtă descriere a evenimentului: Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei propune pentru Noaptea Muzeelor expoziția „Știință, teorii rasiale și Holocaust”. Expoziția are două dimensiuni prin care încearcă să ofere vizitatorilor o experiență cât mai completă din punct de vedere informativ și formativ. Dimensiunea vizuală se bazează pe expunerea unei selecții de cărți reprezentative pentru dezvoltarea teoriilor rasiale antisemite moderne și legitimarea lor științifică, puse la dispoziție de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Vor fi expuse cărți ale unor autori precum Karl Marx, Gustave Le Bon, Eugen Fischer și Nicolae C. Paulescu, care au încercat să construiască teorii științifice rasiale la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Pe lângă acestea, vor fi expuse și interpretări contemporane ale legăturii dintre lumea academică și intelectuală și fascism/nazism, precum și ale activității unor medici naziști, cum ar fi Josef Mengele. Vizitatorii vor putea viziona mărturiile supraviețuitorilor lagărelor naziste, care l-au întâlnit pe doctorul Mengele. Exponatele vor fi însoțite de o prezentare textual-imagistică, ce constituie dimensiunea narativă a expoziției. Textele și imaginile care explică contextul dezvoltării teoriilor rasiale științifice au fost pregătite de elevii Colegiului Tehnic Energetic din Cluj-Napoca. Acestea detaliază contextul istoric al colaborării dintre intelectuali și fascism/nazism, teoriile susținute de aceștia și aspecte ale practicilor medicale rasiste din lagărele de concentrare.
Parteneri și/sau sponsori: Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.
Titlu eveniment: Nova Mineralia – noi eșantioane minerale donate Muzeului de Mineralogie UBB (expoziție temporară)
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul de Mineralogie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. Mihail Kogălniceanu nr. 1, parter (sălile P2-P4), Cluj-Napoca.
Telefon: 0264 405 300 (int. 5121)
E-mail: mineralogie.muzee@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/UBB.Muzeul.de.Mineralogie
https://www.instagram.com/ubb_muzeuldemineralogie/
Scurtă descriere a evenimentului: Muzeul de Mineralogie al Universității Babeș-Bolyai, cu ale sale cca. 18.000 de eșantioane minerale, posedă cea mai largă colecție de mineralogie din țară, în ceea ce privește numărul speciilor minerale, varietățile reprezentate și ocurențele (locurile de proveniență).
Dezvoltarea colecțiilor Muzeului de Mineralogie al Universității Babeș-Bolyai reprezintă o prioritate. În general, îmbogățirea patrimoniului muzeal se face prin donații, schimburi cu alte muzee sau colecționari privați, prin colectare directă din teren sau prin achiziții. Între acestea, donațiile de eșantioane minerale, de la colecții consistente la piese individuale, au jucat un rol major în creșterea și dezvoltarea zestrei minerale a muzeului.
Expoziția își propune să prezinte cele mai importante eșantioane minerale donate muzeului nostru în ultimii ani. Chiar dacă nu toate eșantioanele donate ajung să fie parte a colecțiilor muzeale, fiecare piesă va avea rolul său ca material didactic pentru studenți, ca parte a unor colecții școlare sau pentru a fi utilizată în diverse ateliere. Astfel, toate donațiile ne ajută să ne dezvoltăm patrimoniul mineralogic, să susținem programe educaționale și, de ce nu, să creăm experiențe unice pentru vizitatori.
Titlu eveniment: Animale fantastice: realitate sau ficțiune?
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. Mihail Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca.
Telefon: 0264-405 386
E-mail: liana.sasaran@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/Muzeu.Paleontologie.UBB
https://www.instagram.com/ubb.muzeuldepaleontologie/
Scurtă descriere a evenimentului:
Evenimentul aduce în atenția publicului o suită de animale preistorice care sunt des întâlnite în filmele de animație sau în jocurile video. Aceste mijloace de divertisment reprezintă un mod distractiv și captivant de a oferi informații despre speciile de animale dispărute. Totuși, cât este realitate și cât este ficțiune în acest tip de divertisment cu tematică paleontologică? Vom afla răspunsul la această întrebare analizând câteva din aceste animale fantastice: unicorni, sirene, cerbi giganți sau elefanți preistorici.
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Muzeul Zoologic, str. Clinicilor 5-7, Cluj-Napoca.
E-mail: zoologic.muzee@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/MuzeulZoologicClujNapoca/
https://www.instagram.com/ubb.muzeulzoologic/
Scurtă descriere a evenimentului:
Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Muzeul Zoologic al UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi și mai bogate colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.
Pe lângă expoziția de bază a muzeului, vă invităm să vizitați și expoziția temporară cu titlul Viespile: îngerii păzitori din iad. Prin această expoziție dorim să prezentăm publicului larg lumea fascinantă a viespilor, o lume în cea mai mare parte microscopică și, prin urmare, ascunsă privirilor noastre. Scopul nostru este de a informa publicul cu privire la beneficiile substanțiale pe care viespile le aduc tuturor formelor de viață din mediul înconjurător. Ne dorim ca această expoziție să influențeze percepția negativă a publicului vis-a-vis de viespi și, totodată, să demitizeze temerile legate de ele.
Titlu eveniment: Nu mă atinge! Expoziție temporară de cactuși și plante suculente
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Vivariul, str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca.
Telefon: 0264 431865 int. 115
E-mail: vivariu.muzee@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/VivariumUBB/
https://www.instagram.com/ubbvivariul/
Scurtă descriere a evenimentului:
Cactușii sunt adaptați la condiții de secetă și temperaturi caracteristice deșerturilor și semideșerturilor. Pentru limitarea evaporării prin transpirație, frunzele s-au transformat în spini, iar funcția de fotosinteză a fost preluată în mare parte de tulpină. Ca și compensare pentru acest aparent neajuns estetic, florile de cactus sunt printre cele mai frumoase din lumea vegetală.
Parteneri și/sau sponsori:
Colecția particulară Józsa Levente
Grădina Botanică Alexandru Borza, Cluj-Napoca
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Galeria Paul Sima – întâlnire cu artista Maria-Luiza Balan
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Galeria Paul Sima, str. Emmanuel de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca.
Telefon: 0755 219 898
E-mail: sergiu.man@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063565203659
https://www.instagram.com/ubb_galeriapaulsima/
Scurtă descriere a evenimentului:
– Expoziție de artă și atelier de linogravură cu artista Maria-Luiza Balan
Vizitați expoziția „ARTMiND – Maria-Luiza Balan” în prezența artistei și pătrundeți în tainele operei sale. Puteți să puneți întrebări și să descoperiți aspectele ascunse din spatele actului artistic. Mai apoi, aveți ocazia să participați la o experiență inedită, ce îmbină componenta vizuală cu cea creativă. Experimentați tehnici de linogravură în cadrul zonei de atelier și, astfel, veți putea intra și voi în pielea unui artist.
– Atelierul de acuarelă
În cadrul acestei activități, veți avea ocazia să observați fascinantul proces de producere al vopselei acuarelă și să dați o mână de ajutor. Veți putea încerca vopseaua pe hârtie, pentru a înțelege de ce este acuarela un mediu de lucru atât de fascinant și veți pleca nu doar cu experiența, ci și cu câteva mici amintiri colorate.
Parteneri și/sau sponsori: Universitatea de Artă și Design, Departamentul de Pictură.
Titlu eveniment: Anotimpuri și Italia: o simfonie retrospectivă
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00-24:00
Acces: gratuit
Adresă: Sala Liviu Vlad, calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 509, Cluj-Napoca.
Telefon: 0754 418 633
E-mail: paula.cazacu@ubbcluj.ro
Link către conturile de social media:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063438205124
https://www.instagram.com/ubb.salaliviuvlad/
Scurtă descriere a evenimentului: Vă invităm să vizitați expoziția „Anotimpuri și Italia: o simfonie retrospectivă”, semnată de prof. dr. Liviu Vlad.
Prin universul său pictural, artistul ne invită să descoperim o lume vibrantă și plină de culoare. Lucrările sale explorează simfonia cromatică a anotimpurilor și a Italiei. Voiajul surprinde prin diversitatea lucrărilor, de la peisaje pitorești până la scene mediteraneene pline de viață. Lucrările au fost realizate în acuarelă, tehnica specifică artistului, cu cromatica și transparența sa caracteristică.
De asemenea, pasionații de artă vor avea ocazia să participe la un atelier de pictură, în care vor explora particularitățile tehnicii acuarelă și vor avea posibilitatea de a se inspira din stilul distinctiv al artistului Liviu Vlad. Vă propunem o selecție de șabloane inspirate din lucrările artistului, în fapt, o invitație la a vă reflecta viziunea și creativitatea artistică.