Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Istoria migrației românești post 1989

-

 

 

Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale

 

 

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 14 aprilie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Istoria migrației românești post 1989” susținută de prof. István Horváth (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, UBB).

 

 

Rezumatul prelegerii: Migrația din România a înregistrat o evoluție liniară începând cu anul 1990. Cu toate că numărul  de emigranți originari din România a înregistrat o creștere liniar constantă, de fapt, în ultimele trei decenii, mai multe regimuri migratorii au alternat, rezultând traiectorii și modele de migrație diferențiate. Prezentarea este o reconstituire a dinamicii migrației din ultimele trei decenii, dar și o analiză a structurilor de oportunități și a cauzelor care au determinat o mobilitate, într-un fel fără precedent istoric, a populației din România către Occident. Modelul cauzalității cumulative a migrației românești pornește de la reconstituirea contextului demografic și socio-economic specific anului de cotitură 1989, trece în revistă contextul de schimbarea a organizării sociale a muncii din anii nouăzeci și structurarea migrației de la fapt social extraordinar la element de sistem (conturarea infrastructurii, a sistemelor de migrație, respectiv a culturii migrației).

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Detalii

Data:
14-04-2022
Ora:
16:00 - 18:00
Categorii:
, , , ,

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

On line