Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Intersubiectivitate și situație interactivă: de la „formațiuni de sens” la „organizarea acțiunii”

-

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 12 mai 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Intersubiectivitate și situație interactivă: de la „formațiuni de sens” la „organizarea acțiunii”” susținută de prof. univ. dr. Ion Copoeru (Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB).

 

 

Rezumatul prelegerii: Fenomenologia lui Edmund Husserl a influențat două școli majore de sociologie, și anume pe cele ale lui Alfred Schütz și Harold Garfinkel. Ambele au extins și aprofundat concepția lui Husserl despre acțiunea socială prin integrarea metodologiilor empirice în viziunea lor asupra acțiunii sociale. Prezentarea va urmări nu numai modul în care cercetările de tip interacționist sunt compatibile cu concepția fenomenologica despre acțiune și socialitate, ci și cum dezvoltările recente ale acestor metodologii reușesc să surprindă aspecte esențiale ale acțiunii. În a doua parte a prezentării, discuția se va axa pe câteva investigații în desfășurare inspirate din analiza conversațională, în care producția de sens este puternic asociată cu „organizarea acțiunii”. Bazându-se pe studiul etnografic al conversației al lui Goodwin, Gallagher propune o descriere mai completă a situației interactive ca „o situație agentivă comună”, „un context comun în care ne întâlnim unul pe altul”.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

 

Detalii

Data:
12-05-2022
Ora:
16:00 - 18:00
Categorii:
, , , ,

Organizator

Institutul Star-UBB
Site web:
View Organizer Website

Locatie

Online