Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Noaptea Muzeelor la UBB

-

Noaptea Muzeelor la UBB

 

Noaptea Muzeelor, Ediția a XVI-a, 12 iunie 2021, www.noapteamuzeelor.org

Website Muzee UBB: https://muzee.ubbcluj.ro/

 

1.     Muzeul Alexandru Duma

 

Titlu eveniment: De ce să nu vizităm Muzeul Alexandru Duma în 2021?

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online, între orele 17:00–21:00 (detaliile vor fi afișate pe pagina de Facebook a muzeului).

Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul-Alexandru-Duma-100337324924719/

Scurtă descriere a evenimentului: Iubitorii jocurilor de cuvinte vor sesiza imediat sensurile opuse ale întrebării din titlul evenimentului, pe care scrisul nu le înregistrează, dar care devin evidente prin intonație. Organizatorii acestuia vor propune răspunsuri atât la întrebarea cu sens de invitație – De ce să nu vizităm Muzeul Alexandru Duma în 2021? –, cât și la cea cu o notă negativă – De ce să nu vizităm Muzeul Alexandru Duma în 2021? –, răspunsul inedit la aceasta din urmă fiind oferit prin și în cadrul activităților de Noaptea Muzeelor.

Activitate propusă în cadrul evenimentului: tur virtual ghidat în timp real (înscrierile se vor deschide cu o zi înainte de eveniment, conform unui orar care va fi afișat pe pagina de Facebook a muzeului).

Parteneri media ai evenimentului: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, UBB Cultural, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

2.     Muzeul de Istorie a Universității

 

Sediul Muzeului de Istorie a Universității Babeș-Bolyai rămâne închis pentru vizitatori și pentru ediția Nopții Muzeelor din 2021, însă avem pregătite două evenimente distincte pentru public:

 

Eveniment nr. 1 (eveniment online): Ce știți despre „marile doamne” ale UBB?

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057172732711

Scurtă descriere a evenimentului: Publicul este invitat să răspundă online la o serie de întrebări despre personalitățile feminine ale universității clujene. Chestionarul va fi încărcat pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie a Universității, începând cu ora 17:00, în data de 12 iunie 2021. Cei care vor răspunde corect la toate întrebările vor primi drept premiu un set de cărți din colecția Personalități ale Universității Babeș-Bolyai.

Parteneri media ai evenimentului: Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității Babeș-Bolyai, UBB Cultural, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar.

 

Eveniment nr. 2 (eveniment fizic): Expoziția Orașul și Academia

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 10:00–23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Acces: gratuit.

Adresă: str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca.

Facebook: https://www.facebook.com/bastioncluj/

Scurtă descriere a evenimentului: Expoziția se va putea vizita la Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca.

Organizată de Muzeul de Istorie a UBB în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca, expoziția Orașul și Academia prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj din perioada 1581–1698. În cadrul acestui Colegiu a funcționat, începând din 1581, Academia Claudiopolitană (Academia Clujeană), prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României, care a primit, încă de la întemeiere, privilegiul de a conferi absolvenților săi titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Catalogul expoziției, editat în limbile liniilor de studii ale Universității Babeș-Bolyai (română, maghiară, germană și engleză), se află la dispoziția vizitatorilor.

 

Partener media al evenimentului: Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca.

3.     Muzeul de Mineralogie

 

Titlu eveniment: De ce sunt importanți silicații în viața cotidiană?

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: eveniment online, între 19:00–19:30 (Muzeul de Mineralogie al UBB este închis temporar pentru public, iar participarea la Noaptea Muzeelor 2021 va fi doar în mediul virtual).

Facebook: https://www.facebook.com/Muzeu.Mineralogie.UBB

Scurtă descriere a evenimentului: În cadrul acestui eveniment ne dorim să prezentăm câteva minerale din clasa silicaților, într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg. Dorim să răspundem la întrebarea „De ce sunt importanți silicații în viața cotidiană?”, prin ilustrarea unor minerale destul de comune în natură, care pot să aibă numeroase aplicații în domenii diverse. Astfel, prezentăm o serie de minerale precum muscovitul, caolinitul, talcul și montmorillonitul, printr-o serie de filme scurte care vor fi postate direct pe pagina muzeului. Prin intermediul videoclipurilor și al imaginilor, vizitatorii evenimentului online vor avea ocazia să descopere o gamă variată de aplicații ale acestor minerale, de la domeniul medical la cel al industriei alimentare sau cel al rocilor decorative. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere specii minerale pe care le folosesc frecvent în viața de zi cu zi și poate nici nu știu prea multe despre existența lor.

Prezentarea va fi sub forma unei succesiuni de filme scurte, care vor fi postate pe pagina de Facebook a muzeului (fie direct, fie ca link YouTube), în intervalul 19:00–19:30, putând fi vizionate și ulterior.

 

4.     Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

 

Titlu eveniment: „Amintiri din epoca de gheață”

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online pe pagina de Facebook a muzeului, între orele 20:00–21:00.

Facebook: https://www.facebook.com/Muzeu.Paleontologie.UBB

Scurtă descriere a evenimentului: Sub genericul „Amintiri din epoca de gheață” va avea loc o ediție online, în care vor fi prezentate resturi fosile ale unor animale emblematice care au trăit în Pleistocen pe teritoriul țării noastre (mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră).

Ultima mare glaciațiune din Pleistocen, cunoscută și sub numele de „epoca de gheață”, a dus la acoperirea în totalitate a Antarcticii cu straturi imense de gheață, precum și a unor părți din America de Nord și America de Sud, o mare parte din Europa și puțin din Asia. Deși unele mamifere mari s-au adaptat foarte bine la climatul epocii glaciare, mai mult de două treimi din megafauna din Pleistocen au dispărut cu aproximativ 11.000 de ani în urmă. Care au fost cauzele care au dus la extincția acestor animale? Aflăm împreună din materialul special pregătit pentru ediția de anul acesta a Nopții Muzeelor.

 

5.     Muzeul Memorial David Prodan

 

Titlu eveniment: De ce este important David Prodan astăzi?

 

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: eveniment online, între orele 18:00–23:00.

 

Facebook: https://www.facebook.com/muzeulmemorialdavidprodanubb

 

Scurtă descriere a evenimentului: Pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2021, Muzeul Memorial David Prodan oferă două interviuri despre importanța lui David Prodan în prezent, ca istoric, ca intelectual și ca model uman. Vor vorbi Ioan Drăgan, fostul director al Arhivelor Naționale filiala Cluj-Napoca, și prof. dr. Ionuț Costea, care cunosc îndeaproape viața și opera marelui istoric român. Materialul poate fi accesat exclusiv online, pe pagina de Facebook a Muzeului Memorial David Prodan, în data de 12 iunie a.c., începând de la ora 18:00.

 

6.     Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

 

Titlu eveniment: De ce este importantă studierea Holocaustului?

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online pe pagina de Facebook a muzeului, de la ora 20:00.

Facebook: https://www.facebook.com/instiudcluj

Scurtă descriere a evenimentului: Înregistrare audio-video cu mărturia unei persoane supraviețuitoare a Holocaustului transilvănean; va fi publicată în premieră, online, pe pagina de Facebook a muzeului.

Parteneri și sponsori ai evenimentului: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Serviciul Muzee; Institutul de Istorie Orală, Universitatea Babeș-Bolyai; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.

 

7.     Muzeul Zoologic 

 

Titlu eveniment: Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic – UBB

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18:00–23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Acces: gratuit, cu respectarea regulamentului de vizitare în vigoare pe durata pandemiei.

Adresă: str. Clinicilor, nr. 5–7, Cluj-Napoca.

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulZoologicClujNapoca

https://www.facebook.com/KolozsvariAllattaniMuzeum

 

Scurtă descriere a evenimentului: Pe 12 iunie, între orele 18:00 și 23:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sălbatice sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Înființat în 1859, Muzeul Zoologic al UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii. Vă așteptăm să ne vizitați!

 

8.     Vivariul

 

Titlu eveniment: De ce ar trebui să ne preocupe speciile invazive?

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: eveniment online, de la ora 19:00.

Facebook: https://www.facebook.com/VivariumUBB

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3sAah78XCie9aDaHBEnCEg

Scurtă descriere a evenimentului: Minidocumentar cu durata de aproximativ 10 minute, ce abordează situația speciilor de plante și animale invazive la nivel mondial. După această trecere în revistă, se va aprofunda situația din România, cu accent pe reptile invazive. Acest material video va fi încărcat pe canalul de YouTube al Vivariului UBB, în data de 12.06.2021, la ora 19:00.

Locatie

Online