Noaptea Muzeelor, Ediția a XVII-a, 14 mai 2022, www.noapteamuzeelor.org
Website Muzee UBB: https://muzee.ubbcluj.ro/
Eveniment special de Noaptea Muzeelor 2022
Loc de desfășurare: Muzeul Alexandru Duma (Universitatea Babeș-Bolyai), Calea Moților, nr. 11, et. 5, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00.
Lansarea versiunii 1.0 a ghidului virtual al muzeului, care poate fi parcurs și pe dispozitive VR. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să descopere muzeul pe cont propriu pornind de la o activitate de tip Museum Quest menită să le pună la încercare abilitățile deductive. Ambele activități sunt accesibile și în engleză.
Expoziția Marile regiuni miniere ale României și mineralele lor
Loc de desfășurare: Muzeul de Mineralogie (clădirea centrală a Universității Babeș-Bolyai), str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1, P2-4, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
România este renumită prin bogăția sa minerală, mineritul reprezentând cândva o ramură economică tradițională. Zonele cele mai cunoscute din acest punct de vedere sunt: provincia Oaș – Gutâi – Țibleș, cu centrul la Baia Mare; provincia Munților Apuseni, cu centrul la Brad (ambele cu zăcăminte în principal de origine hidrotermală) și provincia Banatului, cu centrul la Ocna de Fier-Dognecea (cu zăcăminte de skarne asociate magmatismului banatitic). Principalele ocurențe mineralogice din aceste provincii sunt reprezentate prin mineralele metalice (cu valoare economică) și cele de gangă (nemetalice, steril) cele mai caracteristice.
Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, parter, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ora de intrare a ultimului vizitator).
Propunem publicului clujean o incursiune în istoria parcului cunoscut astăzi sub numele de Parcul Hațieganu – una dintre cele mai importante oaze de verdeață și recreere ale orașului nostru. Prin imagini și texte sugestive vom evoca personalitatea fondatorului acestui parc, profesorul universitar și medicul Iuliu Hațieganu, dar și diferitele denumiri ale acestui loc (parcul Carol II, parcul Babeș etc.). Un segment important al expoziției va fi dedicat clădirilor găzduite în acest parc și anumitor evenimente sportiv-culturale care s-au desfășurat aici de-a lungul timpului.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Muzeul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Loc de desfășurare: Sala Media, Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca.
Orar proiecții: Prima proiecție – ora 19:00; A doua proiecție – ora 22:00.
Filmul documentar ,,UBB 440 – începuturile iezuiteˮ prezintă istoria primelor secole în care a existat învățământ de nivel academic la Cluj. Acesta se concentrează pe evoluția Colegiului Iezuit pe lângă care au funcționat diferite instituții de învățământ: școală de nivel mediu, internat (convict), Academie/Universitate și Seminar Teologic. Filmările au fost realizate în locurile și clădirile care se leagă nemijlocit de aceste structuri academice.
Parteneri: Facultatea de Teatru și Film; Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.
Loc de desfășurare: în galeriile din Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 17:00-24:00.
Prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căreia a funcționat Academia Claudiopolitană, prima structură de învățământ superior de pe teritoriul României de astăzi. Încă de la întemeierea sa, această instituție a beneficiat de privilegiul de a acorda absolvenților titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Vizitatorii au la dispoziție Catalogul expoziției editat în limbile română, maghiară, germană și engleză.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.
„Microfosile: lumea nevăzută”. Expoziție de fotografie
Loc de desfășurare: Clădirea centrală a Universității Babeș-Bolyai (holul central), str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00.
„Microfosile- lumea nevăzută” – expoziție fotografică ce cuprinde un colaj de imagini realizate la microscop, pe diverse grupe de micro-organisme fosile care nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Memoria Holocaustului transilvan
Loc de desfășurare: Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei (Universitatea Babeș-Bolyai), str. Croitorilor nr. 13, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 20:00-24:00.
Vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate și explicații din partea personalului muzeului cu privire la istoria și Holocaustul evreilor din Nordul Transilvaniei.
Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar – Serviciul Muzee, Universitatea Babeș-Bolyai.
Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial David Prodan
Loc de desfășurare: Muzeul Memorial David Prodan (Universitatea Babeș-Bolyai), str. David Prodan, nr. 1, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-21:00.
Cu ocazia Nopții Muzeelor 2022, Muzeul Memorial David Prodan oferă celor interesați, pe lângă accesul liber în incinta muzeului, un interviu înregistrat cu domnul Mihai Gherman, cercetător al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, și unul din apropiații lui David Prodan. Domnul Gherman va vorbi despre aspecte mai puțin cunoscute ale personalității și activității lui David Prodan, despre reușitele profesionale și despre regretele sale, pentru a aduce informații inedite, utile în conturarea profilului marelui istoric român. Interviul va fi disponibil pe pagina de Facebook a Muzeului Memorial David Prodan (https://www.facebook.com/muzeulmemorialdavidprodanubb) din data de 14 mai a.c., începând cu ora 18:00.
Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic – UBB
Loc de desfășurare: Muzeul Zoologic (Universitatea Babeș-Bolyai), str. Clinicilor, nr. 5-7, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00.
Pe 14 mai, între orele 18:00 și 24:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sălbatice sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Înființat în 1859, Muzeul Zoologic-UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii. Vă așteptăm să ne vizitați!
Ritualuri nupțiale la amfibieni și reptile
Loc de desfășurare: Vivariul (Universitatea Babeș-Bolyai), str. Clinicilor, nr. 5-7, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
Cu ocazia Nopții Muzeelor 2022, Vivariul UBB organizează o expoziție temporară foto, a cărei tematică o reprezintă comportamentul nupțial al unor specii autohtone de amfibieni și reptile.
Prin Transilvania. Pe urmele artistului Liviu Vlad
Loc de desfășurare: Sala Liviu Vlad (Universitatea Babeș-Bolyai), Calea Moților, nr. 11, et. 5, sala 509, Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
Sala Liviu Vlad a fost inaugurată la 28 februarie 2020 și adăpostește, sub forma unei expoziții permanente, trei colecții donate de către artistul Liviu Vlad Universității Babeș-Bolyai. De profesie medic chirurg, Liviu Vlad (n. 15 ianuarie 1946) s-a preocupat în paralel și de pictură, după cum mărturisea: „Fiind un peregrin pasionat de istorie, am redat plastic locurile pe care le-am parcurs, revenind adeseori cu gândul și consemnând prin imagine locurile predilecte”.
Vizitatorii care vor trece pragul Sălii Liviu Vlad cu ocazia Nopții Muzeelor 2022 vor avea parte de o incursiune în timp cu ajutorul codurilor QR, care conduc spre informații inedite despre o selecție de tablouri dedicate patrimoniului arhitectural din Transilvania. De asemenea, vom pune la dispoziția publicului și o zonă de atelier, unde vizitatorii se pot familiariza cu particularitățile tehnicii acuarelă și cu modul în care vopseaua și hârtia interacționează, dar și fascinantul proces de creare al vopselei. În cadrul atelierului vizitatorii sunt încurajați să experimenteze pe viu și să pună întrebări.
Vă invităm într-o călătorie plină de culoare, în care să descoperiți poveștile bisericilor de lemn și ale cetăților fortificate redate cu măiestrie de Liviu Vlad, dar și să explorați tehnica acuarelei.