Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Noaptea Muzeelor la UBB – 13 mai 2023

-

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar vă invită să luați parte la evenimentele organizate în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, ediția a XIX-a, în 13 mai 2023. Iată programul acestora:

1. MUZEUL ALEXANDRU DUMA

Expoziție: „Primul Război Mondial prin ochii artistului Alexandru Duma”

Evenimente:

Atelierele Muzeului Alexandru Duma UBB

  1. Atelier de cărți poștale
  2. O vară la Atelierul de gândire critică

Loc de desfășurare: Muzeul Alexandru Duma, Calea Moților nr. 11, et. 5, sala 502.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Anul acesta, Muzeul Alexandru Duma le propune vizitatorilor săi să experimenteze și totodată să redescopere una dintre formele de comunicare caracteristice Primului Război Mondial, anume cartea poștală. În cadrul Atelierului de cărți poștale, participanții vor fi invitați să redacteze mesaje din perspectiva unei persoane (soldat sau civil) pe care războiul a separat-o de cei dragi, utilizând ca suport cărțile poștale inspirate de desenele de pe front ale lui Alexandru Duma. Vizitatorii vor avea opțiunea de a lăsa cărțile poștale la muzeu, pentru a fi expuse pe parcursul anului ca un memento al unei ipostaze umane universale.

De asemenea, vizitatorii vor primi invitații la edițiile de vară ale unei alte activități recurente a muzeului: Atelierul de gândire critică.

 

2. MUZEUL DE ISTORIE A UNIVERSITĂȚII

  1. Expoziție temporară: „De la print la digital – o incursiune în presa studențească clujeană (secolele XIX-XXI)”

Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie a Universității, str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, parter.

Orar de vizitare: 18:00-21:00 (ultima intrare se va face la ora 21:00).

Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Clujul Cultural.

  1. Expoziție temporară: „Orașul și Academia”

Loc de desfășurare: în galeriile din Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 2,

Cluj-Napoca.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Parteneri: Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.

  1. În 2023 ne-am propus să aducem în atenția publicului, printr-o expoziție foto-documentară, un aspect deopotrivă cultural și social al vieții universitare, respectiv presa publicată de către și pentru studenți. Ne-am concentrat atenția asupra periodicelor (ziare și reviste) editate de studenții Universității din Cluj, atât înainte, cât și după 1919, până în prezent, în format fizic și, mai recent, digital. Multe dintre tinerele condeie care și-au făcut ucenicia în paginile acestui tip de presă au devenit ulterior nume consacrate ale jurnalismului, istoriei literare sau ale spațiului public din România și Ungaria. Expoziția noastră urmărește să evidențieze atât diversitatea tematică, ingeniozitatea și lunga tradiție a presei studențești clujene, cât și activitatea celor mai importante personalități promovate de aceste publicații.
  2. Această expoziție prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căreia a funcționat Academia Claudiopolitană, prima structură de învățământ superior de pe teritoriul României de astăzi. Încă de la întemeierea sa, această instituție a beneficiat de privilegiul de a acorda absolvenților titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Vizitatorii au la dispoziție catalogul expoziției editat în limbile română, maghiară, germană și engleză.

 

3. MUZEUL DE MINERALOGIE

  1. Expoziție temporară: „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”
  2. Expoziție temporară: „Calcit. Calcar. Marmură”

Loc de desfășurare: Muzeul de Mineralogie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, parter, str. M. Kogălniceanu nr. 1. Accesul se face din str. I.C. Brătianu.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

  1. Odată cu înființarea Universității din Cluj, în 1872, s-au pus bazele învățământului geologic la nivel universitar din capitala Transilvaniei. Timp de 150 de ani, studiul științelor geologice la Cluj s-a desfășurat neîntrerupt, în ciuda diverselor schimbări administrative sau politice, școala clujeană de geologie fiind în prezent una dintre cele mai importante și moderne din țară. Expoziția își propune prezentarea principalelor momente din istoria învățământului geologic universitar clujean, inclusiv prin prezentarea celor care au avut contribuții majore de-a lungul celor 150 de ani (precum Antal Koch, Gyula Szádeczky, Gh. Munteanu-Murgoci, Ion Popescu-Voitești, Victor Stanciu, Emil Stoicovici și mulți alții). Vor fi expuse documente din viața academică, precum lucrări de diplomă, publicații științifice, fotografii etc., dar și exponate (minerale, fosile) ce vor evidenția descoperirile importante ale geologilor universitari clujeni.
  1. Calcitul, un mineral format din carbonat de calciu, este constituentul a două tipuri de roci, calcarul și marmura, ambele prezente adesea în jurul nostru. Principala diferență dintre aceste roci este modul lor de formare. Calcarele sunt roci sedimentare, formate prin depunerea resturilor de carbonat de calciu (cochilii, scoici etc.), a nisipului și mâlului carbonatic pe fundul mărilor și solidificarea lor în timp. Marmurele sunt roci metamorfice, formate prin transformarea și recristalizarea calcarelor la temperatură mare, în diferite procese geologice. În cadrul expoziției, vor fi prezentate diferite tipuri de calcare și marmure, în special din Transilvania, dar nu numai, cu aspecte și caracteristici diferite.

 

4. MUZEUL DE PALEONTOLOGIE-STRATIGRAFIE

Expoziție temporară: „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”

Loc de desfășurare: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter. Accesul se face din curtea interioară, prin Str. I.C. Brătianu.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Odată cu înființarea Universității din Cluj, în 1872, s-au pus bazele învățământului geologic universitar din capitala Transilvaniei. Timp de 150 de ani, studiul științelor geologice la Cluj s-a desfășurat neîntrerupt, în ciuda diverselor schimbări administrative sau politice, școala clujeană de geologie fiind în prezent una dintre cele mai importante și moderne din țară.

Expoziția își propune prezentarea principalelor momente din istoria învățământului geologic universitar clujean, inclusiv prin prezentarea celor care au avut contribuții majore de-a lungul celor 150 de ani (precum Antal Koch, Ferenc Herbich, Gyula Szádeczky, Ion Popescu-Voitești, și mulți alții). Vor fi expuse documente din viața academică, precum lucrări de diplomă, publicații științifice, fotografii etc., dar și exponate (fosile) ce vor evidenția contribuțiile importante ale geologilor universitari clujeni la domeniul paleontologiei.

 

5. MUZEUL HOLOCAUSTULUI DIN NORDUL TRANSILVANIEI

Eveniment: „Experiența Holocaustului în nordul Transilvaniei”

Loc de desfășurare: Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei, str. Croitorilor nr. 13.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile și expozițiile muzeului și vor primi informații și răspunsuri la întrebări din partea personalului muzeului, în ceea ce privește istoria, cultura și Holocaustul evreilor din această zonă.

 

6. MUZEUL MEMORIAL DAVID PRODAN

Expoziție temporară: „Istorie și bandă desenată: Românii și comoara lui Decebal

Loc de desfășurare: Muzeul Memorial David Prodan, str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7.

Orar de vizitare: 17:00-21:00 (ultima intrare se va face la ora 21:00).

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Muzeul Memorial David Prodan oferă publicului șansa întâlnirii cu banda desenată istorică produsă în România. Profesorul Gabriel Rusu expune în premieră povestirea grafică „Românii și comoara lui Decebal”, aflată la intersecția ficțiunii cu istoria. Subiectul narațiunii exploatează un filon documentar care se regăsește în scrierile lui Dio Cassius sau Gheorghe Șincai, interpretat într-un mod inedit atât din punct de vedere narativ, cât și vizual.

 

7. MUZEUL ZOOLOGIC

Eveniment: „Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic – UBB”

Loc de desfășurare: Muzeul Zoologic, str. Clinicilor nr. 5-7.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

În 13 mai, între orele 18:00 și 24:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Muzeul Zoologic – UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi și bogate colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.

Pe lângă expoziția de bază a muzeului, vă invităm să vizitați și expoziția noastră temporară, Zoologia clujeană de altădată. Expoziția respectivă cuprinde piese originale, precum și obiecte și imagini reprezentative pentru trecutul muzeului și al Institutului Zoologic al Universității „Francisc Iosif”, cu accent pe secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Toate acestea vor fi scoase în evidență în cadrul expoziției, cu ajutorul panourilor informative, ilustrațiilor, preparatelor microscopice și ghidajelor tematice, invitând astfel vizitatorii la o călătorie în timp în lumea fascinantă a zoologiei.

 

8. VIVARIUL

Eveniment: „Selecția artificială în teraristică – variații cromatice la șarpele de porumb”

Loc de desfășurare: Vivariu, str. Clinicilor 5-7.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Vă prezentăm o expoziție foto și exemplare vii din specia Panterophis gutattus (șarpele de porumb), în multiple varietăți cromatice. Specimenele au fost obținute prin selecție artificială, în condiții de captivitate.

 

9. SALA LIVIU VLAD

  1. Eveniment: „Veneția în linii și culori”
  1. Expoziție temporară: „Întoarcere în neant: 10 lagăre și ghetouri din nordul Transilvaniei”

Partener: Colegiul Tehnic Energetic, Cluj-Napoca.

Eveniment: Atelier de acuarelă

Loc de desfășurare:

1. Sala Liviu Vlad, Calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 509.

  1. UBB ArtHall, Calea Moților nr. 11, etaj 3, sala 300.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

  1. Sala Liviu Vlad a fost inaugurată la 28 februarie 2020 și adăpostește, sub forma unei expoziții permanente, trei colecții donate de către artistul Liviu Vlad Universității Babeș-Bolyai. De profesie medic chirurg, Liviu Vlad (n. 15 ianuarie 1946) s-a preocupat în paralel și de pictură, după cum mărturisea: „Fiind un peregrin pasionat de istorie, am redat plastic locurile pe care le-am parcurs, revenind adeseori cu gândul și consemnând prin imagine locurile predilecte”. Vizitatorii care vor trece pragul Sălii Liviu Vlad cu ocazia Nopții Muzeelor 2023 vor avea parte de o călătorie inedită prin intermediul codurilor QR, care conduc spre informații interesante despre colecția „Secvențe Venețiene”. De asemenea, cei interesați vor avea ocazia să participe la un atelier interactiv în UBB Art Hall (etaj 3) în care vor descoperi particularitățile tehnicii acuarelă printre lumini și umbre. Vă invităm să descoperiți Veneția prin ochii artistului, să aflați noi informații despre monumentele redate și să vă bucurați de interacțiunea culorilor la atelierul de creație.
  1. UBB Art Hall este un spațiu expozițional din cadrul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar. Cu ocazia Nopții Muzeelor, vizitatorii care vor trece pragul UBB Art Hall vor putea vizita o expoziție de desene dedicate istoriei Holocaustului. Lucrările au fost realizate de elevii Colegiului Tehnic Energetic din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la primele deportări din Cluj către lagărele naziste. De asemenea, cei interesați vor avea ocazia să participe la un atelier interactiv, în care vor descoperi particularitățile tehnicii acuarelă printre lumini și umbre. Vă propunem o selecție de șabloane inspirate din lucrările artistului Liviu Vlad, sub forma cărților poștale, dar și alte surprize.

 

10. GALERIA PAUL SIMA

Expoziție temporară: „ARTMiND 2”

Loc de desfășurare: Galeria Paul Sima, str. Emmanuel de Martonne nr. 1.

Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).

Partener: Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

În contextul evenimentului Noaptea Muzeelor – Ediția a XIX-a, 13 mai 2023, Galeria Paul Sima va fi deschisă publicului în intervalul orar 18:00–24:00, pentru a vizita expoziția ARTMiND 2, realizată în colaborare cu Departamentul de Pictură al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca.

Organizator

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar UBB
Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca
Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Locatie

Universitatea Babeș-Bolyai