Direcția Patrimoniu Cultural Universitar vă invită să luați parte la evenimentele organizate în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, ediția a XIX-a, în 13 mai 2023. Iată programul acestora:
Expoziție: „Primul Război Mondial prin ochii artistului Alexandru Duma”
Evenimente:
Atelierele Muzeului Alexandru Duma UBB
Loc de desfășurare: Muzeul Alexandru Duma, Calea Moților nr. 11, et. 5, sala 502.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Anul acesta, Muzeul Alexandru Duma le propune vizitatorilor săi să experimenteze și totodată să redescopere una dintre formele de comunicare caracteristice Primului Război Mondial, anume cartea poștală. În cadrul Atelierului de cărți poștale, participanții vor fi invitați să redacteze mesaje din perspectiva unei persoane (soldat sau civil) pe care războiul a separat-o de cei dragi, utilizând ca suport cărțile poștale inspirate de desenele de pe front ale lui Alexandru Duma. Vizitatorii vor avea opțiunea de a lăsa cărțile poștale la muzeu, pentru a fi expuse pe parcursul anului ca un memento al unei ipostaze umane universale.
De asemenea, vizitatorii vor primi invitații la edițiile de vară ale unei alte activități recurente a muzeului: Atelierul de gândire critică.
Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie a Universității, str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, parter.
Orar de vizitare: 18:00-21:00 (ultima intrare se va face la ora 21:00).
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Clujul Cultural.
Loc de desfășurare: în galeriile din Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 2,
Cluj-Napoca.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Parteneri: Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.
Loc de desfășurare: Muzeul de Mineralogie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, parter, str. M. Kogălniceanu nr. 1. Accesul se face din str. I.C. Brătianu.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Expoziție temporară: „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”
Loc de desfășurare: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter. Accesul se face din curtea interioară, prin Str. I.C. Brătianu.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Odată cu înființarea Universității din Cluj, în 1872, s-au pus bazele învățământului geologic universitar din capitala Transilvaniei. Timp de 150 de ani, studiul științelor geologice la Cluj s-a desfășurat neîntrerupt, în ciuda diverselor schimbări administrative sau politice, școala clujeană de geologie fiind în prezent una dintre cele mai importante și moderne din țară.
Expoziția își propune prezentarea principalelor momente din istoria învățământului geologic universitar clujean, inclusiv prin prezentarea celor care au avut contribuții majore de-a lungul celor 150 de ani (precum Antal Koch, Ferenc Herbich, Gyula Szádeczky, Ion Popescu-Voitești, și mulți alții). Vor fi expuse documente din viața academică, precum lucrări de diplomă, publicații științifice, fotografii etc., dar și exponate (fosile) ce vor evidenția contribuțiile importante ale geologilor universitari clujeni la domeniul paleontologiei.
Eveniment: „Experiența Holocaustului în nordul Transilvaniei”
Loc de desfășurare: Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei, str. Croitorilor nr. 13.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile și expozițiile muzeului și vor primi informații și răspunsuri la întrebări din partea personalului muzeului, în ceea ce privește istoria, cultura și Holocaustul evreilor din această zonă.
Expoziție temporară: „Istorie și bandă desenată: Românii și comoara lui Decebal”
Loc de desfășurare: Muzeul Memorial David Prodan, str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7.
Orar de vizitare: 17:00-21:00 (ultima intrare se va face la ora 21:00).
Cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Muzeul Memorial David Prodan oferă publicului șansa întâlnirii cu banda desenată istorică produsă în România. Profesorul Gabriel Rusu expune în premieră povestirea grafică „Românii și comoara lui Decebal”, aflată la intersecția ficțiunii cu istoria. Subiectul narațiunii exploatează un filon documentar care se regăsește în scrierile lui Dio Cassius sau Gheorghe Șincai, interpretat într-un mod inedit atât din punct de vedere narativ, cât și vizual.
Eveniment: „Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic – UBB”
Loc de desfășurare: Muzeul Zoologic, str. Clinicilor nr. 5-7.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
În 13 mai, între orele 18:00 și 24:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Muzeul Zoologic – UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi și bogate colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.
Pe lângă expoziția de bază a muzeului, vă invităm să vizitați și expoziția noastră temporară, Zoologia clujeană de altădată. Expoziția respectivă cuprinde piese originale, precum și obiecte și imagini reprezentative pentru trecutul muzeului și al Institutului Zoologic al Universității „Francisc Iosif”, cu accent pe secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Toate acestea vor fi scoase în evidență în cadrul expoziției, cu ajutorul panourilor informative, ilustrațiilor, preparatelor microscopice și ghidajelor tematice, invitând astfel vizitatorii la o călătorie în timp în lumea fascinantă a zoologiei.
Eveniment: „Selecția artificială în teraristică – variații cromatice la șarpele de porumb”
Loc de desfășurare: Vivariu, str. Clinicilor 5-7.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Vă prezentăm o expoziție foto și exemplare vii din specia Panterophis gutattus (șarpele de porumb), în multiple varietăți cromatice. Specimenele au fost obținute prin selecție artificială, în condiții de captivitate.
Partener: Colegiul Tehnic Energetic, Cluj-Napoca.
Eveniment: Atelier de acuarelă
Loc de desfășurare:
1. Sala Liviu Vlad, Calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 509.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Expoziție temporară: „ARTMiND 2”
Loc de desfășurare: Galeria Paul Sima, str. Emmanuel de Martonne nr. 1.
Orar de vizitare: 18:00-24:00 (ultima intrare se va face la ora 24:00).
Partener: Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.
În contextul evenimentului Noaptea Muzeelor – Ediția a XIX-a, 13 mai 2023, Galeria Paul Sima va fi deschisă publicului în intervalul orar 18:00–24:00, pentru a vizita expoziția ARTMiND 2, realizată în colaborare cu Departamentul de Pictură al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca.