Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Lansare de carte și dezbatere: Despre rolul universităților în regenerarea comunitară

-

Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai și Asociația Colectiv A vă invită la lansarea volumului Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil, coordonat de Miki Braniște și Mihaela Michailov, urmată de o dezbatere pe tema rolului universităților în regenerarea comunitară.

Evenimentul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2022, de la ora 18.00, la Cinema Arta (str. Universității, nr. 3, Cluj-Napoca).

Participă:

  • Maria Drăghici – UNATC „I.L. Caragiale”, artivist, contributor și coordonator de programe cultural-educaționale și de arhivă,
  • Miki Braniște – manager cultural și curator, lector universitar Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
  • Claudiu Turcuș – prodecan al Facultății de Teatru și Film, UBB
  • Horia Bugarin, Primar Comuna Dumbrăvița, Timiș
  • Silviu Medeșan, arhitect, cercetător, activist urban și designer social

Apariție-eveniment, publicată sub egida editurilor Presa Universitară Clujeană și UNATC Press, cartea cuprinde primele date ale unei cercetări exploratorii unice în România, inițiate din nevoia acută de a răspunde, prin demersuri concrete, absenței unei infrastructuri care să asigure accesul la cultura publică și să genereze politici comunitare extinse de educație prin artă. Cercetarea face parte din proiectul reticular „Modele Alternative de infrastructură comunitară” (MAIC), inițiat în 2021 de Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film (CeArFi) din cadrul UNATC București, alături de experți în managementul cultural de la Universitatea Babeș-Bolyai, ONG-urile Idea77 şi Colectiv A, respectiv Primăria din Dumbrăvița, Timiş. Proiectul își propune să analizeze felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare ȋn direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. MAIC este dezvoltat pe multiple paliere de cercetare exploratorie – socială, culturală, comunitară, educațională – și vizează crearea unui rețele puternice de intervenție socială între universități, autorități locale, ONG-uri și comunități locale.

O primă activitate extinsă a avut loc în perioada 3-10 iulie 2022, la Dumbrăvița, Timiş, unde partenerii din proiect au organizat Tabăra de Vară MAIC, la care au participat cadre universitare, cercetătoare și cercetători, studente și studenți, experți, reprezentanți ai autorităților și ai comunităților locale. Miza MAIC este de a crea împreună un model de bune practici în designul social, într-o abordare integrată: cultura devine astfel incubatorul educativ al unor comunități vii, diverse social, conștiente că nicio dezvoltare economică nu mai poate ignora protejarea activă a mediului.

Contributori la acest volum sunt: Bálint József, Cornel Ban, Miki Braniște, Cosmin Dan, Catinca Drăgănescu, Maria Drăghici, Michel Gölz, Maximilian Kastens, Silviu Medeșan, Claudiu Mesaroș, Mihaela Michailov, Nina Mihaljinac, Lala Panait, Corina Șteiu, Dana Toma, Sebastian Țoc.

 

Organizator

Facultatea de Teatru și Film
Asociația Colectiv A

Locatie

Cinema Arta