Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Vernisaj expoziție franco-română la Colegiul Academic

-

Daniel David, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Facultatea de Geografie a UBB şi Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar a UBB vă invită la vernisajul expoziţiei bilingve franco-române „1921-2021: CENTENARUL MARILOR EXCURSII ALE GEOGRAFULUI EMMANUEL de MARTONNE PRIN ROMÂNIA”, care va avea loc în 13 decembrie 2021 la ora 13.30 în Foaierul Colegiului Academic, str. Emmanuel de Martonne, nr. 1. Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10-17, până în data de 15 ianuarie 2022.

Expoziția „1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România” este realizată de către CNRS (UMR Géographie-cités) – Franța, în colaborare cu Universitatea Sorbona din Paris și Universitatea Babeș-Bolyai. Posterele, în formă tipărită și digitală, conțin text, grafică, imagini din teren (pe plăci de sticlă), pasaje din scrisori și lucrări științifice a căror asociere, analiză și decriptare reflectă fidel personalitatea și realizările științifice exemplare ale savantului francez, meritele sale în materie de diplomație politică și culturală, precum și contribuția remarcabilă adusă la cunoașterea geografică a teritoriului României.

Reconstituirea îmbină mai multe planuri reprezentative: reperele biografice și cariera academică, munca asiduă de teren și excelența teoretizării, relațiile de colaborare și amiciție, sociabilitatea de teren și circulația cunoștințelor, schimburile de fotografii ș.a; apoi, atașamentul său aparte față de România, a doua sa patrie, cum el însuși o considera și, deopotrivă, prețuirea și recunoștința cu care aceasta cinstește memoria lui Emmanuel de Martonne.

Elementul central al expoziției îl reprezintă cele trei mari excursii geografice interuniversitare minuțios organizate și conduse, în vara anului 1921, de către E. de Martonne prin „noua Românie”. „Marile excursii”, devenite astăzi legendare, au constituit veritabile incursiuni științifice ce au străbătut aproape întregul lanț carpatic: Apusenii și „Alpii Transilvaniei”, până la Dunăre; apoi Munții Maramureșului, Rodnei și „Alpii Bucovinei”, până în Basarabia, iar de acolo, străbătând Moldova, până în Dobrogea septentrională (peste 3000 de km).

Expoziția reprezintă un omagiu adus savantului francez de către instituțiile partenere în acest proiect, pe care le-a servit cu sârguință și devotament, deopotrivă, un simbol al relațiilor tradiționale de prietenie franco-română (pentru vizitarea integrală a expoziției on line accesați: https://miralta-edito.wixsite.com/centenaireexposition).

Organizator

CNRS (UMR Géographie-cités) – Franța
Universitatea Sorbona
Universitatea Babeș-Bolyai

Locatie

Colegiul Academic
Emmanuel de Martonne, nr. 1
Cluj-Napoca, Romania
+ Google Map