Loading Events

Toate evenimentele

  • This event has passed.

Noaptea Muzeelor la UBB

-

Cele 8 Muzee ale Universității Babeș-Bolyai vor participa la ediția a XVI-a a Nopții Europene a Muzeelor din 14 noiembrie 2020, care se va desfășura online. În program:

1. Muzeul Alexandru Duma

Titlu eveniment: Descoperirea celui mai nou muzeu clujean

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online între orele 19.00 – 22.00 (https://www.facebook.com/Muzeul-Alexandru-Duma-100337324924719).

Scurtă descriere a evenimentului: Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze cel mai tânăr muzeu din Cluj, aflat în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Acesta a fost deschis publicului la 20 ianuarie 2020. Dedicat rememorării Primului Război Mondial, Muzeul Alexandru Duma prezintă viața de pe front prin ochii unui tânăr artist băimărean, care a decedat pe frontul italian în 1916.

Activități propuse în cadrul evenimentului:

  1. Un tur al Muzeului Alexandru Duma sub forma unui film (site-urile pe care va putea fi vizionat vor fi anunțate în curând)
  2. Quiz online (bazat pe film) cu premii: link-ul către chestionar va fi anunțat pe pagina de Facebook a muzeului în 14 noiembrie la ora 19.00. Acesta va fi disponibil până la ora 22.00.

2. Muzeul de Istorie a Universității

Titlu eveniment: 12 nopti – care v-a plăcut ?

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: Muzeul va rămâne închis pentru public, Noaptea Muzeelor va fi sub forma unui eveniment online, care va fi difuzat pe Facebook (https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-al-Universit%C4%83%C8%9Bii-Babe%C8%99-Bolyai-232609743593732).

Acces: Filmulețul va fi online începând cu ora 22.

Scurtă descriere a evenimentului: Parafrazându-l pe Shakespeare cu A 12-a Noapte, în 2020, Muzeul de istorie a UBB va marca cea de-a 12-a participare a sa la evenimentul Noaptea Muzeelor. Fiind o ediție de pandemie, deci mai neobișnuită, vom face o scurtă retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat până acum la noi în muzeu, retrospectivă pe care o vom prezenta în format online. Așteptăm feed-back-ul publicului pentru a vota cea mai reușită Noapte din cele de până acum, și sugestii pentru viitor.

3. Muzeul de Mineralogie

Titlu eveniment: Minerale ”periculoase”

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: eveniment doar online 19.30-20.00 (Muzeul de Mineralogie UBB este închis temporar pentru public, astfel că participarea noastră la Noaptea Muzeelor 2020 va fi doar în mediul virtual: https://www.facebook.com/Muzeu.Mineralogie.UBB).

Scurtă descriere a evenimentului: Deși atractive și frumoase, unele specii minerale pot prezenta un potențial pericol pentru sănătate. Astfel, vă propunem o prezentare a unor minerale care pot deveni periculoase în anumite condiții, din perspectiva muzeografului. Printre acestea putem enumera azbestul, cinabrul, unele sulfuri precum arsenopirita, auripigmentul sau realgarul. Prezentarea va fi sub forma unei succesiuni de filme scurte, care vor fi postate pe pagina de Facebook a muzeului (fie direct, fie ca link Youtube), în intervalul 19.30-20.00, putând fi vizionate și ulterior.

4. Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

Titlu eveniment: Retrospectiva nopților cu fosile

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online între 19:00-22:00 pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/Muzeu.Paleontologie.UBB.

Scurtă descriere a evenimentului: Retrospectiva nopților cu fosile: 10 nopți – 10 ani, o retrospectivă a evenimentului „Noaptea muzeelor” organizat la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie în perioada 2010-2020 – online pe pagina de Facebook a muzeului.

5. Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

Titlu eveniment: Holocaustul transilvănean – conflict și memorie

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online la 20:30 pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/instiudcluj.

Scurtă descriere a evenimentului: Holocaustul transilvănean – conflict și memorie, o scurtă prezentare (material audiovizual) a unora dintre evenimentele Holocaustului din nordul Transilvaniei: online pe pagina de Facebook a muzeului.

6.  Muzeul Memorial David Prodan

Titlu eveniment: Gânduri despre istorie cu David Prodan

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: închis pentru public; eveniment online la 21:00 pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulmemorialdavidprodanubb.

Scurtă descriere a evenimentului: David Prodan (1902-1992) reprezintă un nume emblematic pentru intelectualitatea transilvăneană, valoarea contribuțiilor sale în domeniul cercetării istoriei fiind confirmată nu doar pe plan național (cărți precum „Supplex Libellus Valachorum” (1948), „Răscoala lui Horea” I-II (1979), „Problema iobăgiei în Transilvania 1700-1848” (1989) reprezintă până azi repere ale scrisului istoric), dar și internațional (în 1986 a fost primit membru în Asociația Istoricilor Americani, un for de prestigiu care grupează nume de prim rang ale istoriografiei mondiale). Într-o vreme în care se interoghează tot mai insistent sensul și mizele istoriei, vă propunem, sub forma unui colaj video, unele reflecții prodaniene despre istorie.

7. Muzeul Zoologic

Titlu eveniment: Din culisele Muzeului Zoologic (material virtual): https://www.facebook.com/MuzeulZoologicClujNapoca

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: linkul va fi urcat pe pagina Muzeului de la ora 20:30.

Scurtă descriere a evenimentului: Un scurt material despre partea de culise a unui muzeu de zoologie (colecțiile cu caracter științific, importanța unor colecții  sau a unor piese, specimene inedite etc.).

8. VIVARIUL

Titlu eveniment: Specii din Vivariu legate prin evoluție convergentă (Video tip documentar), la 20:00: https://www.facebook.com/VivariumUBB.

Scurtă descriere a evenimentului: Un scurt documentar despre un tip de evoluție în care speciile devin asemănătoare deși nu sunt legate printr-un strămoș comun recent. Exemplificarea se va face cu specii din colecția permanentă a Vivariului UBB. Ediție online, format video.

Locatie

Online